Minden egyéni foglalkozás egy első interjúval kezdődik. Ez egy személyes találkozó. Célja az, hogy megismerjük egymást, az elérendő célt/változást és hogy eldöntsük tudunk-e egymással, ezen a célon dolgozni. Ha igen, jellemzően 5-10 találkozóra szerződünk. Hetente egy alkalommal, 50 percen át a változáson dolgozunk. Olyan is van, hogy egy-két alkalom elég erre.

Melyik megoldást válasszam?

Számos szakember nyújt egyéni, csoportos és online megoldásokat. Coaching, tanácsadás, terápia, tréning, online kurzusok elérhetőek a változni, fejlődni vagy önmagukat jobban megismerni vágyók számára. Mi alapján döntsünk? Attól függ, hogy jelenleg milyen állapotban vagyunk (milyen erőforrásokat tudunk mozgósítani) és mit akarunk elérni? Ha úgy érezzük rendben vagyunk, de szeretnénk jobban megérteni önmagunkat és másokat, akkor egy tréning vagy online kurzus, sőt egy könyv is megfelelő lehet. Ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben egy élethelyzet miatt, de mindennapi feladatainkat el tudjuk látni, a tanácsadás lehet a megfelelő szolgáltatás. Ha körbe-körbe járunk és nyomott hangulatban úgy érezzük elakadtunk, kényszert élünk meg, a dolgok elhatalmasodását felettünk, akkor a terápia lehet megfelelő. Ha munkánkban szeretnénk kiválóságot elérni, jobb vezetővé válni vagy kiválóan kommunikálni, a coaching lehet az irány. Egyik angol cikkemben a coaching, tanácsadás és terápia határait járom körül.

Egy TA-s mondás szerint nem kell betegnek lenned ahhoz, hogy jobban légy. Jót tehet, egy könyv, egy tréning, egy tanácsadás, coaching vagy terápia. Nem kell, hogy problémáink legyenek ahhoz, hogy változni, fejlődni akarjunk, hogy többet kapjunk mindabból, amit az élettől akarunk. Időről-időre mindenki hajlamos problémákat előidézni önmaga számára (azaz "sorskönyvbe lépni"). Ezek a korábban, önmagunk elé állított csapdák feloldhatóak. Megszabadulhatunk tőlük, ha hajlandóak vagyunk szembenézni önmagunkkal. Az egyéni megoldások ehhez biztonságos és támogató terepet nyújtanak.

Milyen területekkel foglalkozunk egyéni TA-s megoldások keretében?

  • Pályaválasztás, karrier, munkanélküliség, munkahelyi konfliktus
  • Költözés, szétköltözés, külfölre (vagy külföldről haza) költözés
  • Házasság, párkapcsolat, szexualitás, LGBT
  • Szorongás, álmatlanság, alacsony energiaszint, lehangoltság
  • Félelmek leküzdése, átmeneti krízisek, válás, halál, gyász, veszteségek
  • Tanulási technikák, stresszkezelés, időgazdálkodás
  • Függőségek, kényszerek, frusztráltság, döntésképtelenség
  • Problémamegoldás, önbecsöléssel kapcsolatos kihívások
  • Öregedéssel, életkori változással kapcsolatos kihívások
  • Gyermekvállalás, várandósság, gyermeknevelés, család