Emberi lényként alapvető szükségem van arra, hogy mások figyeljenek rám, elismerjenek (azaz azt mondják, OKÉ VAGYOK). Fizikai kontaktusra (vagy azokat helyettesíteni tudó verbális elismerési formákra) vágyok. Ezek segítenek engem abban, hogy megtapasztaljam: LÉTEZEK. Mások reagálnak rám. Ha ez a szükségletem tartósan kielégítetlenül marad (azt érzem, hogy NEM VAGYOK OKÉ, mások nem szeretnek), az súlyos következményekkel jár. Érzelmileg kiszikkadhatok, elsorvadhatok.

A SZTRÓKOK FAJTÁI

POZITÍV: valaki rám mosolyog, köszön, átölel, azt kérdezi: "Hogy vagy ma?", azt mondja: "Szeretlek".

NEGATÍV: valaki megvetően tekint rám, nem köszön, pofont ad, azt mondja: "Utállak".

VERBÁLIS: "Hello", "Hülye vagy", "Örülök, hogy látlak", "Jó reggelt, Szabó úr. Hogy van ma?" "Nem vagy normális".

NONVERBÁLIS: ölelés, puszi, csók, szex, simogatás, kézfogás, ütés, rúgás, lökés, fintor, bíráló "tork-köszörülés".

FELTÉTELES: "Remek munkát végeztél a kerítésen". "Nem tetszik a nadrágod".

FELTÉTLEN: "Örülök neked". "Jó veled". "Utállak". "Már megint itt vagy?"

Simogatást, elimerést adhatunk, kaphatunk, kérhetünk, visszautasíthatunk és önmagunknak is adhatunk.

KORLÁTOZÓ SZABÁLYOK

Sajnos felnövekedésünk során, a minket ért hatások miatt öt olyan gátló parancsot követhetünk (sztrók-gazdálkodás), amelyek megronthatják kapcsolatainkat másokkal:

1-Ne adj sztrókot, amikor adhatnál.

2-Ne kérj sztrókot, amikor szükséged van rá.

3-Ne fogadj el sztókot, amikor szükséged van rá.

4-Ne utasíts vissza sztrókokat, amikor nincs szükséged rájuk.

5-Ne adj magadnak sztrókokat.

E korlátozó szabályok követése miatt mondunk olyanokat például, hogy "Ugyan, nem nagy dolog", amikor egy kimagasló teljesítményünkért másoktól elismerést kapunk. Leértékeljük a dolgot. Elismerés-szűrőnk nem vesz tudomást azokról a sztrókokról, amelyek nem illenek az általunk preferált sztrókok körébe. Egyesek gyermekkorukban határoznak arról, hogy a pozitív sztrókok ritkán fordulnak elő és azok megbízhatatlanok - ezért jobb negatívakon élni. Felnőtt életükben ( a szűrőjüknek köszönhetően) folytathatják a pozitívak kiszűrését és a negatívak begyűjtését.

SZTRÓK-PROFIL

Elkészíthetjük saját sztrók-profilunkat az alapján, hogy megbecsüljük és grafikusan ábrázoljuk az életünkben előforduló sztrókok gyakoriságait. Profilunkra nézve eldönthetjük, hogy elégedettek vagyunk-e vagy ha változtatni szeretnénk, melyik területen és hogyan tegyük azt. Később ismét értékelhetjük sztrókjainkat.

Az alábbi ábra Jim McKenna sztrók-profil diagramja alapján készült.

Megjegyzés: Ha valaki nem kap pozitív sztókot, akkor negatívat keres, mert még az is jobb, mint a simogatás, érintés és figyelem teljes hiánya.